ZNAČAJ I VREDNOVANJE INTELEKTUALNOG KAPITALA U OKVIRU NEMATERIJALNE IMOVINE

Authors

  • Aleksandra Broćeta

DOI:

https://doi.org/10.7251/BLCMES1801028B

Abstract

Cilj rada je isticanje značaja intelektualne svojine, kao dragocjenog kapitala pojedinaca, koji u svakodnevnoj borbi sa konkurencijom pokušavaju pronaći, sačuvati i oploditi djelatnost za koju su se školovali i stekli potrebna znanja i vještine. Poznato je da svaki čovjek posjeduje određeni talenat i sklonost ka naučnim, zanatskim, umjetničkim, sportskim i ostalim pozivima. Zanimljivo je da nedostatak talenta često nadoknađuju velika upornost i trud.
Glavni osvrt na intelektualni kapital kroz naučni rad baziraće se na vrednovanju nematerijalne imovine u medijskim kućama, kroz pojedince, glavne nosioce proizvodnje programa. Takođe, potreba za ostvarivanjem autorskih prava u vrtlogu plagijarizma svakodnevno oslikava talase nepravilnosti u funkcionisanju izdavaštva (objavljivanje knjiga, naučnih radova i časopisa).
Internet, najpopularniji medij sa društvenim mrežama i portalima nalazi se na naslovnoj strani pritiska javnosti i obraćanja pažnje na svaki detalj u iznošenju raznih podataka i informacija.
Da li i koliko poslodavci u medijskim kućama cijene i nagrađuju vještine i intelektualne sposobnosti talentovanih i sposobnih izvršilaca specifične djelatnosti? Na koji način riješiti problem odlaska kvalitetnog intelektualca u konkurentsku kuću? Da li je medijska etika prisutna u nemilosrdnoj borbi za ostanak i napredovanje u poslu?
Na navedena pitanja autor će pokušati dati odgovore kroz pisanje rada na temu: „Značaj i vrednovanje intelektualnog kapitala u okviru nematerijalne imovine“.

Downloads

Published

2021-11-03

Issue

Section

Articles