POSLOVNA ETIKA I DRUŠTVENA ODGOVORNOST U SVJETLU GLOBALNIH EKONOMSKIH TRENDOVA

Authors

  • Rajko Macura
  • Slavoljub Vujović

DOI:

https://doi.org/10.7251/MFP1701277M

Abstract

Savremeni menadžment se susreće sa izazovima preispitivanja ekonomske odgovornosti preduzeća i njenim usaglašavanjem sa društvenom odgovornošću.
Borba korporacija za ostvarivanje konkurentne prednosti prisiljava kompanije da se takmiče sa nižim platama, oporezivanjem, sigurnosnim propisima i standardima zaštite životne sredine. Još postoje mnoga nedefinisana područja koja nisu obuhvaćena zakonima i propisima. Poslovni menadžeri se susreću sa nizom etičkih problema kao što su nepošteno oglašavanje, nepravedne
konkurentske prakse, varanje klijenata, nepoštivanje zaposlenih, predrasude u zapošljavanju i sl. Povećana etička osjetljivost i povećanje globalne konkurencije stvaraju vrlo tešku situaciju u kompanijama u manje razvijenim zemljama, koje se sa jedne strane suočavaju sa problemom razvijanja strategija koje će im omogućiti konkurentnost na globalnom tržištu, a sa druge sa dodatnim troškovima izazvanim primjenom etičkih standarda.
Ovim radom nastoji se utvrditi međuuslovljenost etičkog ponašanja, društvene odgovornosti, legislative i borbe za opstanak kompanija na globalnom tržištu. Pretpostavka je da se na duži rok isplati etičko poslovanje.

Ključne riječi: poslovna etika, društveno odgovorno poslovanje, konkurentnost, globalizacija

Downloads

Published

2021-11-05

Issue

Section

Articles