PRIKAZ LIDERSTVA U USPEŠNIM INOSTRANIM KOMPANIJAMA

Authors

  • Marina Gajić Glamočlija

DOI:

https://doi.org/10.7251/MFP1701173G

Abstract

U radu se ukazuje na iskustva lidera u poznatim svetskim kompanijama, kao i na metode njihovog delovanja u odnosima sa saradnicima. Ove kompanije vođene svojim liderima pobeđuju u tržišnoj konkurenciji. U njima se pridaje izuzetan značaj liderskim sposobnostima. Vodeće kompanije pobeđuju zahvaljujući sposobnostima njihovih lidera da kontinuirano i konzistentno kreiraju promene i stvaraju još mnogo lidera na svim organizacionim nivoima.
Uspešni lideri nikada ne idu lakšim putem, nego se suočavaju sa činjenicama i donose teške odluke. Rizik i napor ih ne zadržavaju i ne usporavaju. Oni tragaju za istinskim uspehom i spremni su da ga podele sa drugima. Odvažnost nije surova, već pravedna, a bez odvažnosti, korisnost postaje važnija od potreba.
Među stranim primerima, u radu se ističe uspešna američka kompanija Intel i primer njenog lidera koji je bio primoran da se suoči sa novom realnošću više puta, sprovodeći pri tom radikalne promene sedamdesetih godina, sjajnim poslom pravljenja primarnih memorijskih čipova za kompjutersku industriju.

Ključne reči: lideri; kompanija; iskustvo; konkurencija; strategija; promene.

Downloads

Published

2021-11-05

Issue

Section

Articles