IZAZOVI U IMPLEMENTACIJI ELEKTRONSKIH JAVNIH NABAVKI U CRNOJ GORI

Authors

  • Mersad Mujević

DOI:

https://doi.org/10.7251/MFP1701043M

Abstract

Nove politike u javnim nabavkama su usmjerene na stvaranje javne nabavke koja bi omogućila dobijanje najbolje vrijednosti za novac i pružanje najboljeg alata za ekonomski razvoj, štiteći na taj način transparentnost javnih ugovora. Novi pristup regulisanju javne nabavke zasniva se na uvođenju elektronskih nabavki uz obavezu njene upotrebe za kompletan javni sektor.
Elektronska nabavka je u stvari korištenje informacione tehnologije, posebno interneta, od strane Vlade u obavljanju aktivnosti, a koje za posljedicu imaju ugovaranje radova, robe i usluga, a koje su usklađene sa potrebama javnog sektora.
Postupci nabavke na ovaj način „razbijaju“ fizičke barijere prostora i vremena i omogućavaju transparentniji i efektivniji protok informacija i lakši pristup informacijama. Informacione tehnologije u osnovi uključuju internet, online ponudu i aukcije, online shopping i e-kataloga.
e Nabavka, online je postupak nabavke gdje se automatski snima stanje u realnom vremenu, poboljšava transparentnost i time efekat javnih ugovora. Zahvaljujući dostupnosti internetske tehnologije, poboljšana transparentnost i odgovornost ne dovodi do dodatnih troškova, već upravo suprotno; transparentniji online postupci nabavke donose bolju vrijednost za novac, država ima veću korist za nacionalnu ekonomiju, a time i viši nivo konkurencije na javnih tenderima.
Postoji nekoliko ključnih izazova koje Vlada treba da preduzme, a prije sprovođenja odnosno uvođenja elektronskih javnih nabavki. To prije svega uključuje; trošak (zloupotreba ili loše upravljanje), prigovore učesnika (nizak nivo računarske pismenosti, bezbjednost podataka i prevara), reforme u javnim nabavkama (pravna sigurnost, prije svega nacionalna i evropska) kao i jasno definisanje ciljeva (dobra tehnologija rezultati slabi).
Ključne riječi: elektronska nabavka, upravljanje, reforme u javnim nabavkama, vrijednost za novac, transparentnost

Downloads

Published

2021-11-06

Issue

Section

Articles