NUTRIGENOMIKA – ZNAČAJ HRANE ZA ZDRAVLJE ČOVJEKA
DOI:
https://doi.org/10.7251/GHTE1208021MAbstract
Budućnost nauke o prehrani karakteriše razvoj nove naučne discipline koja povezuje našu ishranu i gene. Nova nauka koja izučava efekte bioaktivnih komponenti hrane koju jedemo na funkcionisanje naših gena, odnosno na DNK naziva se nutrigenomika.
Najveći uticaj na razvoj naučnih saznanja iz ove oblasti donijelo je otkriće da su mnoge hronične bolesti uzrokovane neusklađenom ishranom, ali i da mijenjajući prehrambene navike možemo spriječiti pojavu nekih bolesti. Struktura naših gena određuje na koji način će naš organizam odreagovati na unošenje konkretne namirnice. Naučnici u novije vrijeme ističu da je potrebno personalizovati ishranu, jer ono što je dobro jednome ne mora biti dobro drugome čovjeku, svaki pojedinac različit je za sebe. Ovakav način ishrane je opšti svjetski trend, jer je dosadašnja praksa pokazala da personalna hrana može smanjiti rizik od geneze kancera, hroničnih srčanih oboljenja, nervnih oboljenja i dr.
Vjeruje se da će se pravilnom ishranom i prihvatanjem zdravog načina života spriječiti pojava brojnih oboljenja.