ULOGA PROSTORNOG PLANIRANJA ZA ODRŽIVI TURISTIČKI RAZVOJ U BOSNI I HERCEGOVINI

Authors

  • Aleksandar Lugonja
  • Marija Knežević
  • Rosalina Grumo

DOI:

https://doi.org/10.7251/POS1718257L

Abstract

Turizam Bosne i Hercegovine počeo se razvijati u drugoj polovini 20. vijeka od kada se bilježi stalan rast turista (izuzev perioda 1992-1995. godine, zbog ratnih dešavanja). Međutim, kao posledica negativnih trendova u poslednjih 20 godina u praksi se pojavio model turistickog iskorišćavanja koji teži ostvarenju brzog profita, pogrešnom eksploatacijom prirodnih i antropogenih vrijednosti. Negativni trendovi u turizmu BiH mogu se prevazići odgovornim planiranjem i primjenom koncepata i principa održivosti. Prostornim planom Republike Srpske kao i prostornim planovima kantona Federacije BiH definisane su zone turizma. Tim planovima, nisu definisani modeli razvoja, prioriteti u turizmu, lokacije novih destinacija, zone zaštite i sl. Ova i slična pitanja trebalo bi da se nađu u prostornim planovima na lokalnom nivou, ali njih uglavnom nema, kao što i ne postoji model planiranja u BiH, kao u nekim razvijenim zemljama, a što je ključno za održivi turistički razvoj.

Koncept prostornog planiranja je važan koncept za ostvarivanje prednosti turistickog sektora za lokalitete, javnost i životnu sredinu. Važnost planiranja je povećana sa konceptom održivosti.

Ovaj rad se bavi ulogom i značajem prostornog planiranja za razvoj održivog koncepta turizma u Bosni i Hercegovini, sa akcentom na zakonodavne dokumente i prostornoplanersku dokumentaciju. Cilj ovog rada je da ukaže na značaj prostornog planiranja za dalji razvoj održivog turizma Bosne i Hercegovine. Perspektiva evropskog prostornog razvoja je od ključne važnosti za razumijevanje, od perspektive pridruživanja EU do uloge prostornog planiranja u održivom regionalnom i turističkom razvoju.

Published

2018-09-04