UPRAVLJANJE TROŠKOVIMA PROJEKTA

Authors

  • Ilija Šušić

DOI:

https://doi.org/10.7251/PRISR1305010S

Abstract

Savremena literatura u oblasti raĉunovodstva definiše trošak kao “resurs koji je ţrtvovan ili potrošen radi postizanja konkretnog cilja. Vebsterov rijeĉnik definiše trošak kao „nešto od ĉega se odustaje, kako bi se došlo do neĉega drugog. “ Troškovi projekta predstavljaju novĉana sredstva koja su potrebna i koja se troše u toku realizacije projekta i jedan su od osnovnih faktora upravljanja. S obzirom da projekti imaju cijenu koštanja i koriste resurse koji bi se mogli iskoristiti i na drugi naĉin, veoma je bitno da rukovodioci projekta razumiju razliĉite mogućnosti i prednosti kvalitetnog upravljanja troškovima projekta.
Upravljanje troškovima projekta obuhvata procese koji su neophodni za realizaciju projekta u okvriru odo-brenog budţeta. Rukovodioci projekta moraju osigurati da njihovi projekti budu dobro definisani, da imaju dobre procjene vremena i troškova i imaju realistiĉan budţet u ĉijem su usvajanju liĉno uĉestvovali. Posao rukovodioca projekta je da zadovolji stejkholdere, uz stalnu teţnju ka smanjenju i kontroli troškova.
Ostvarenje cilja projekta u mnogome zavisi od ispravne procjene troškova i pravilnog budţetiranja prije poĉetka realizacije bilo kojeg projekta, predviĊeni troškovi moraju biti identifikovani i mjerljivi. S druge strane po završetku projekta, svi nastali troškovi moraju biti evidentirani i saĉuvani u nekoj arhivi, kako bi se osigurali kontrolom troškova da su svi nastali troškovi u skladu s poĉetnim oĉekivanjima, u mjeri u kojoj je to moguće.

Published

2016-03-30

Issue

Section

Чланци