MJESTO I ULOGA EVROPSKE CENTRALNE BANKE U SISTEMU EVROPSKE MONETARNE UNIJE

Authors

  • Arnela Čatak

DOI:

https://doi.org/10.7251/PRISR1305150C

Abstract

Nesumnjivo je da u svim trţišnim ekonomijama Centralne banke imaju veliku moć i odgovornost za kreiranje monetarno – kreditne politike i stabilnosti novca. U tom cilju se sluţe brojnim instrumentima i mjerama koje su fleksibilne, odluĉne, selektivne i dinamiĉne.
Evropska centralna banka (ECB) zauzima središnju poziciju unutar Evropskog sistema centralnih banaka i ona je centralna institucija monetarne politike Evropske unije. ECB tu politiku provodi dijelom samostalno, a dije-lom putem Eurozonskih centralnih banaka. Poĉetni kapital ECB-a iznosio je 5,0 milijardi eura. Uplatu tog kapitala upisale su Eurozonske centralne banke i to srazmjerno populaciji i bruto nacionalnom dohotku njihovih zemalja.
ECB je osnovana 01.06. 1998. godine. 01.01. 1958. godine na snagu stupaju Rimski sporazumi i kreće ideja o ujedinjenju Evrope pod istom monetarnom jedinicom. 1962. godine Marjolinski Memorandum je doveo do prve diskusije o monetarnoj integraciji Evropske Zajednice, i do prvih mjera na polju monetarne kooperacije.
Evropski sistem centralnih banaka (ESCB) je sastavljen od ECB-a i lokalnih centralnih banaka 25 drţava ĉlan-ica EU. Samo guverneri nacionalnih banaka iz Eurozone imaju uĉešće. Glavno vijeće ima savjetodavnu i infor-macijsku ulogu, te ocjenjuje sposobnost za pristupanje Eurozoni. Sjedište ECB-a je u Frankfurtu i njime upravlja Vijeće guvernera. Izvršni odbor ĉine Predsjednik ECB, potpredsjednik, te po jedan ĉlan iz svake od ĉetiri najveće centralne banke Francuske, Njemaĉke, Italije i Španije. Njihov mandat traje osam godina. Izvršni odbor je odgovoran za provoĊenje monetarne politike i za davanje uputa nacionalnim centralnim bankama.

Published

2016-03-30

Issue

Section

Чланци