ЕКОЛОГИЈА И ЕКОЛОШКА БЕЗБЕДНОСТ – ПЕРСПЕКТИВЕ И ИЗАЗОВИ

Authors

  • Драган Радишић Магистар политичких наука и доктор наука одбране, безбедности и заштите

DOI:

https://doi.org/10.7251/SVR1510022R

Abstract

У раду се сагледавају екологија и еколошки предмети, перспективе и изазови. Указује се на гране екологије, еколошке поремећаје, еколошке факторе и њихов значај, еколошке претње безбедности, те перспективе и изазове.

Узроци који су довели до еколошке кризе налазе се у поремећеној равнотежи између природних система за одржавање живота и индустријских,демографских и технолошких потреба човечанства. У савременом свету све је доминантније и све је више прихваћено сазнање да еколошке кризе и еколошке катастрофе могу довести до уништења човечанства. Под еколошком безбедношћу се подразумева ―веома сложен процес супротстављања угрожавању из било ког извора , било које врсте и било које компоненте природне целине, укључујући и људско друштво, при чему се остварује неки степен заштићености од опасности по егзистенцију, потребе и интересе‖.

Као значајан проблем савремене цивилизације, еколошка безбедност разматра се, почев од њеног појмовног одређења, до указивања на најзначајније проблеме њеног остваривања.

Downloads

Published

2023-09-13

Issue

Section

Чланци