GOSPODARSKA DIPLOMACIJA, DIPLOMACIJA BUDUĆNOSTI

Authors

  • Gordan Radić Dekan Fakulteta za medjunarodne odnose i diplomaciju Sveučilište Hercegovina Mostar

DOI:

https://doi.org/10.7251/SVR1510006R

Abstract

Uobiĉajena diplomacija, kao naĉin funkcioniranja meĊunarodne suverenosti drţava, postala je anahrona i nedovoljna za razvoj drţava u današnjem suvremenom svijetu 21. stoljeća. Stoga vam predstavljamo koncept gospodarske diplomacije kao moderniji i primjenjiviji oblik diplomacije za današnje doba.

Cilj gospodarske diplomacije je iznalaţenje rješenja za domaće izvoznike i strane investitore koji ţele ulagati u našoj zemlji. Kao što se politike razlikuju u smislu vanjskopolitiĉkih ciljeva od drţave do drţave, tako imamo i razliĉite koncepte gospodarskih diplomacija drţava ponaosob. Kao što postoje razlike u gospodarskojrazvijenosti drţava, razlike u politiĉkim i organizacijskim (ustrojstvenim i ustavnim) sustavima tako se i ukupna svjetska gospodarska pozornica diverzificira kroz razvijenost koncepta raznolikosti gospodarske diplomacije. Sustavi gospodarske diplomacije drţava nam mogu pokazati stupnjeve razvijenosti i industrijalizacije istih.

Razvoj gospodarske diplomacije zemalja sve više ovisi, odnosno postaje djelatnost koja se obavlja na polju diplomacije i diplomatskih aktivnosti. Temelj gospodarske diplomacije drţava gdje postoji slobodno trţišno natjecanje je djelovanje poduzetnika kao i njihove ambicije. Gospodarska diplomacija ima zadatak prepoznati poduzetnike i investitore uz dotok toĉnih informacija kao glavnih karika njihovog uspješnog nastupa u poslovanju. Dobri temelji gospodarske diplomacije moraju biti uĉinkovita usluga drţave poduzetnicima uz omogućavanje uspješnog nastupa naših tvrtki na stranim trţištima, te jednako tako i birokracijom neometan pristup stranim investitorima domaćem trţištu.

Downloads

Published

2023-09-13

Issue

Section

Чланци