PAMETNI ILI UMNI

Authors

  • Zoltán Baracskai Univerzitet Budimpešta, Madjarska
  • Jolán Velencei Univerzitet Budimpešta, MaĊarska

DOI:

https://doi.org/10.7251/SVR1510002B

Abstract

Hawking! Nemoj nas plašiti. Zašto bi mašine uništile ĉovjeka. Ako se i napravi ultra-pametna Turingova-mašina, ni tada nemamo razlogapretpostaviti da će joj prvi zadatak biti uništiti ĉovjeka. Otkud pretpostavka da će Turingova-mašina biti lišena moralnih normi.

Danas moj pametan telefon javlja da ne zaboravim krenuti za Pariz. Avionsku kartu sam kupio prije mjesec dana. Od tada na svakoj web-stranici dobiјam poruke o cijenama avionskih karata za Pariz. Pogledao sam jedan „pametniji telefon― od svog. Od tada web-stranice spuštaju lavinu reklama o HTC-ONE-M9. Preko booking.com sam u posljednje vrijeme rezervisao hotele u Sarajevu, New Yorku i Parizu. Od tada dobiјam ponude hotela u Sarajevu, New Yorku i Parizu. Pametni algoritmi iz mojih prethodnih ponašanja ne umiju spoznati, da će moje sljedeće putovanje biti u Bari, Italija. Ne trebamo se plašiti takve pameti. Mogli bismo razmišljati kakvu „pamet― želimo ugraditi u naša pomagala.

Nema konsenzusa o tome šta je pametno, no velika većina mislilaca ipak teţi ka tome da je to inteligencija, odnosno nalaţenje nekih kognitivnih shema u dugotrajnoj memoriji. Mašine neosporno brţe nalaze neke podatke ili relacije, nego ĉovjek. Ono u ĉemu ĉovjek zasad jeste nadmoćan je um (mind), što nije identiĉno ni sa pojmom inteligencije niti sapojmom mozga.

Downloads

Published

2023-09-14

Issue

Section

Чланци