BEZBEDNOST IOT TEHNOLOGIJA I RAZVOJ BEZBEDNOSNIH MERA I TEHNOLOGIJA U OKVIRU INTERNETA STVARI

Authors

  • Branko Marković
  • Mihajlo Novaković

Abstract

Ovaj rad se bavi pregledom postojecih tehnologija, uporeduje stavove o pitanjima bezbednosti IoT tehnologija vodecih strucnjaka i kompanija iz ove oblasti i predlaze okvirna bezbednosna resenja kako na nivou primene bezbe- dnosnih resenja tako i u pogledu uspostavljanja odgovarajuce bezbednosne klime i zakonske regulative koja bi trebala blize i bolje da uredi ovu oblast.
Analizira se trenutna svest ponudaca resenja i trzista za uredaje IoT kon- cepta, te njihovi nasledniproblemi vezani zapotrebu za izuzetno brzim razvo- jem i stavljanjem u upotrebu, kao i problemi interoperabilnosti u uslovima stalno povecavajuceg broja uredaja i broja njihovih proizvodaca.
Razmatraju se i aspekti bezbednosti IoT tehnologija kroz IoT koncept kao faktor promjene u nacinu na koji poimamo nasu svakodnevnicu, teposljedicne uloge pojedinca u podsticanju bezbednosti IoT sistema.
U zakljucku, pored potrebe za definisanjem bezbednosnih standarda i postojanjem ugradene bezbednosti u svakom IoT uredaju, isticemo i potrebu za transparentnoscu IoT bezbednosnih tehnologija.

Published

2017-12-05

Issue

Section

Чланци