ALELOPATSKI UTICAJ AMBROZIJE NA KUKURUZ (Zea mays L.) I PŠENICU (Triticum aestivum L.)

Authors

  • Tanja Maksimović Univerzitet u Banjoj Luci, Prirodno-matematički fakultet, Mladena Stojanovića 2, 78000 Banja Luka, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
  • Klaudija Jotić Univerzitet u Banjoj Luci, Prirodno-matematički fakultet, Mladena Stojanovića 2, 78000 Banja Luka, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina

DOI:

https://doi.org/10.7251/SKP201102003M

Abstract

Ambrosia artemisifolia (ambrozija), kao izuzetno invazivna vrsta koja brzo nalazi optimalne uslove za rast, nije samo jak alergen već može značajno da ugrozi kvalitet biljne zajednice. Alelopatski uticaj između ambrozije i drugih vrsta biljaka još uvijek nije dovoljno razjašnjen, što otežava razumijevanje komatibilnosti sa drugim biljkama, kako u poljoprivrednim, tako i u prirodnim uslovima. U ovom radu pratio se alelopatski uticaj vodenog ekstrakta izolovanog iz suvih listova ambrozije (10, 5, 2,5 i 1,25%) na klijavost sjemena, te rast kukuruza i pšenice. Vodeni ekstrakti ambrozije smanjili su klijavost kukuruza i pšenice i do 70%. Dužina klijanaca također je bila inhibirana, posebno pri višim koncentracijama. Pšenica se pokazala kao tolerantnija na djelovanje ekstrakata. Veći inhibitorni uticaj na dužinu korijena i izdanka utvrđen je kod kukuruza, pa se može reći da je ova vrsta osjetljivija. Dobijeni rezultati pokazali su da je potrebno pravovremeno suzbijati ovu korovsku vrstu kako bi se izbjeglo njeno inhibitorno dejstvo u usjevima gajenih biljaka.

Downloads

Published

2024-04-01