ЗАШТИТА ДЈЕЦЕ ОД УПОТРЕБЕ ДРОГА

Authors

  • Мишо Крстовић

DOI:

https://doi.org/10.7251/GPFIS1304117K

Abstract

Опасност од прекомјерне употребе дрога, без обзира на то о којој врсти је ријеч односно да ли је ријеч о опојним дрогама, дувану и ду-ванским прерађевинaма или алкохолу, представља велики проблем скоро свих савремених друштава, те се у овом раду настојe на једном мјесту изложити основни појмови о све три врсте дрога и о опасностима које пријете дјеци, али и друштву у цјелини, од сваке од њих и укaзaти нa мoгућe нaчинe бoрбe прoтив злoупoтрeбe дрoгa.
Најризичнија популација за све облике зависности, као посљедицу употребе дрога су дјеца, поготово у периоду адолесценције, када нај-чешће експериментишу са дрогама свих врста, па и са најопаснијим – опојним дрогама, које најбрже дјелују и остављају најтеже посљедице на физичко и ментално здравље дјеце, те је борба против злоупотребе дрога истовремено и борба за остварење права дјетета на здравље, као једног од основних права дјетета.
Зависност о дрогама је везана и за насиље у породици и ван ње, крађе и друге врсте криминалитета, те је несумњиво да је зависност о дрогама озбиљан друштвени, али и здравствени и породични проблем. На продаји и дистрибуцији опојних дрога, организоване криминалне групе згрћу огромно богатство и истовремено готово свакодневно на тржиште пласирају нове врсте синтетичких дрога, добивене масовном производњом, а то захтјева нове начине борбе државе против зло-употребе опојних дрога.
Када је ријеч о алкохолу, у раду се указује на нове веома опасне трендове конзумирања алкохола тзв. пушење алкохола, које разарајуће дјелује на организам дјетета, а такође је изузетно опасна и ком-бинована употреба опојних дрога и алкохола.
Све државе морају се активно борити против трговине дрогама и њихове злоупотребе како би се очувало здравље дјеце, али и осигурало безбједније друштво, а то укључује и нужност сарадње држава на пла-ну борбе против свих облика криминалитета везаног за злоупотребу опојних дрога. Борба против злоупотребе дрога укључује одговарајући правни оквир, али и активно дјеловање свих чинилаца на превенцији, по-чев од породице па до образовних установа.
Кључне ријечи: Дроге; Наркоманија; Алкохолизам; Никотинска зави-сност; Злоупотреба опојних дрога.

Published

2021-12-07