ПРОГАЊАЊЕ ПУТЕМ ИНТЕРНЕТА – КО СУ ИЗВРШИОЦИ И ЖРТВЕ?

Authors

  • Вида Вилић

DOI:

https://doi.org/10.7251/GPFIS1302123V

Abstract

Проналазак и развој компјутера представља један од најупадљивијих резултата фасцинантног развоја људске мисли и проналазаштва. Уз све могућности које пружају интернет и друштвене мреже, постоји небројено мноштво прилика за упознавање нових људи, стицање и развијање личних и професионалних односа, стварање различитих друштвених околности. Поред предности које интернет и друштвене мреже пру-жају, забележен је пораст злоупотреба везаних за вирутелни простор. Најчешћи видови злоупотребе су прогањање и узнемиравање коришћењем интернет комуникација, крађа идентитета, интернет преваре, манипулација личним подацима и злоупотреба личних фотографија, над-гледање и „затрпавање” електронске поште (spam), прислушкивање и снимање „причаоница” (chat rooms).
Прогањање и узнемиравање путем интернета представља велики, у Србији још увек правно нерегулисан проблем, који релативизира питање близине код кривичних дела прогањања. Циљ рада је да се укаже на врсте и типологију прогонитеља путем интернета, на сличности из-међу начина прогањања путем интернета и физичког прогањања, као и на могућности спречавања овог вида злостављања и нарушавања при-ватности.
Само развијањем компатибилних стандарда и правних прописа ова-кве иновације могу да се развијају уз смањење ризика од њихове злоупотребе. Начин на који успемо да обликујемо правне стандарде и за-коне везане за ову врсту криминалитета имаће утицаја на животе милиона људи. Компјутери постају технолошки све моћнији, а човечанство
све зависније од њихове примене, што отвара велико поље за њихову злоупотребу и за вршење кривичних дела. Правни стандарди и закони који тек настају морају бити веома флексибилни да би могли да прате свакодневни развој компјутерске технологије и иновација.
Кључне речи: Друштвене мреже; Злоупотреба; Прогањање; Прогањање
путем интернета; Прогонитељ; Виктимизација.

Published

2021-12-08