Студентска ревија за привредно право

Authors

  • Иван Ивановић
  • Јован Карановић

DOI:

https://doi.org/10.7251/GPFIS1302144I

Abstract

Студентска ревија за привредно право (Student Еconomic Law Review) је стручно-научни часопис студената Правног факултета Универзитета у Београду, који се бави темама из области права и привреде. Садржај Студентске ревије за привредно право чине прикази усвојених прописа или предлога, најзначајнијих судских пресуда, студентски чланци и најбољи семинарски радови. Обрађене су пре свега теме из законодавства Републике Србије и права Европске уније, али
је могуће обрађивати теме и из законодавстава других земаља. Специфичност публикације је чињеница да су аутори студенти основних и последипломских студија, као и да студенти Правног факултета Универзитета у Београду воде и уређују Ревију. У Студентској ревији за привредно право објављују се и радови студената других правних факултета из земље и иностранства. Студентима се пружа прилика да још за време студирања стекну и унапреде своја знања из области
пословног права и сродних дисциплина, управног права, права ЕУ и других дисциплина, што помаже њиховом професионалном усмерењу и усавршавању, чиме се пружа подршка стварању подмлатка који ће у будућности доприносити развоју права и привреде Србије. Ревија жели да пружи могућност студентима да објаве своје прве стручне радове и да их подржи у њиховом даљем академском напретку. Идеја о покретању Ревије је потекла од доц. др Татјане Јованић са Правног факултета Универзитета у Београду, главног и одговорног уредника Ревије, по повратку из САД где је проучавала рад студената у редак-цији најстаријег америчког правног часописа University of Pennsy-lvania Law Review. Реализацију идеје помогли су мр Марко Милен-ковић, истраживач Института друштвених наука у Београду, који је уредник Ревије, и студенти који су похађали стручну групу из пред-мета Економско право. Рад на припреми првог броја започет је у дру-гој половини 2010. године, а први број је објављен у школској 2010/2011. години и промовисан 21. марта 2011. године на Правном факултету Универзитета у Београду. Студентска ревија за привредно право излази два пута годишње (једном у току семестра) у електрон-ском облику. Поред чланака из до сада објaвљених бројева, на интер-нет презентацији (www.selr.bg.ac.rs) могу се сазнати најновије вести о Ревији, информације о редакцији, пријављивању тема за наредни број Ревије.
Поступак одабира радовa за наредни број Ревије састоји се из неколико фаза: пријава теме – одлука о подобности – слање рада – слање евентуалних исправки рада. Пре почетка припреме новог броја Ревије, на сајту Ревије и сајту Правног факултета Универзитета у Београду објављује се позив за пријаву тема. Потенцијалну тему је потребно послати до назначеног датума на имејл адресу Ревије (selreview@gmail.com). Редакција затим разматра подобност пријављених тема, актуелност и да ли су већ пријављене и обавештава о томе студенте. Радови се достављају у назначеном року, и затим про-лазе кроз две фазе прегледања и рецензије. Прву фазу врше чланови студентске редакције Ревије, а другу фазу (стручну рецензију) врше чланови Издавачког савета, из редова професора, сарадника и стручњака из праксе. Пошто рад буде усклађен према коментарима и сугестијма чланова редакције и Издавачког савета спреман је за објављивање у наредном броју Студенстке ревије за привредно право.
Током 2012. године, чланови редакције су радили на успостав-љању сарадње са професорима и студентима других правних факултета, што је резултирало знатним бројем пријава тема студента са других правних факултета у Републици Србији (из Новог Сада, Ниша и Крагујевца), као и из региона и иностранства. Студенстка ревија за привредно право настоји да настави да проширује сарадњу са другим часописима, правним факултетима, професорима и студентима, и позива све који су заинтересовани да помогну са успостављањем сар-адње да се јаве на имејл адресу (selreview@gmail.com).

Published

2021-12-08