СТАРО НАЦИОНАЛНО САРАЈЕВО МИРКА МАКСИМОВИЋА, ПАРОХА САРАЈЕВСКОГ

Authors

  • АЛЕКСАНДРА ПИЈУК-ПЕЈЧИЋ

DOI:

https://doi.org/10.7251/GUARS1709269P

Abstract

У раду је представљен необјављени рукопис свештеника Мирка Макси-мовића1 под називом ''Старо национално Сарајево'', у којем су изнијети подаци о раду Црквене општине у Сарајеву и њеној активности у периоду од средине XVII вијека до оснивања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Истакнута је важност постојања Црквене општине у Сарајеву за вријеме турске владавине, њена борба за смањење пореза, јаничарских пристојби, за спасавање заробље-ника из затвора, рад на националном просвјећивању, чување српских традици-ја, заштита српског елемента од прогона власти и појединаца. Акценат је ста-вљен на чињеницу да је Сарајево било просвјетно-политички центар Срба у Босни и Херцеговини. У раду је 1878. година означена као година послије које
је настао веома тежак период за националну борбу сарајевских Срба, јер дола-ском аустроугарске власти, иста се мијешала у управу Цркве и прогонила срп-ске учитеље. На крају рада се закључује да је старо национално Сарајево своја борбена средства стварало на вјерској платформи и захваљујући томе су постигнути значајни успјеси, што је допринијело ослобођењу и уједињењу.
Рад је писан руком, српским језиком и ћириличним писмом на 10 листо-ва (страница). Година настанка рукописа је непозната. Чува се у Хисторијском архиву у Сарајеву у оквиру фонда Збирка варија (сигнатура: ХАС, ЗВ, кут. бр. 19, бр. 550).
Рукопис објављујемо у цјелини, без граматичких и правописних интер-венција.

Published

2019-05-16