ЗНАЧАЈ ШЉИВЕ У ДОБОЈСКОМ КРАЈУ ОД АУСТРОУГАРСКОГ ДОБА ДО ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА

Authors

  • НЕБОЈША МИЋИЋ

DOI:

https://doi.org/10.7251/GUARS2012105M

Abstract

Рад говори о једном од наших најзначајних извозних производа и најзаступљенијој воћки у нашим воћњацима. Извршен је осврт на положај Добоја као једног од битних центара узгоја, прераде и извоза шљиве у периоду од краја 19. вијека до почетка Другог свјетског рата. Говори се о његовим сушницама, пијаци о којој пишу домаће, европске и америчке новине, о родним годинама које пуне градски буџет и аутохтоној врсти добојске ранке. Рад доноси низ статистичких података и по који занимљив увид и свједочење о времену када се за добојску шљиву знало у Бечу и Будимпешти.
Кључне ријечи: Добој и околина, период од 1878. до 1940. године, шљива, сува шљива, етиважа, добојска ранка.

Published

2022-03-30