ЕКОНОМСКИ ОПИС СРЕЗА ФОЈНИЧКОГ

Authors

  • АЛЕКСАНДРА ПИЈУК-ПЕЈЧИЋ

DOI:

https://doi.org/10.7251/GUARS2012247P

Abstract

Срез Фојница је, према Уредби о подјели земље на области [Narodno jedinstvo, br. 125, od 21. juna 1922. godine], улазио у састав Сарајевске области. Овдје представљамо документ под називом Економски опис среза Фојничког из 1928. године, који је сачинио поглавар среза, а на захтјев великог жупана Сарајевске области.
Документ се чува у Архиву Босне и Херцеговине у Сарајеву у оквиру фонда Велики жупан Сарајевске области (сигнатура: А БиХ, ВЖСО, кут. 42, бр. 12984/28). Писан је руком, ћириличним писмом, српским језиком екавског и ијекавског изговора, на осам листова односно 16 страница.
Документ пружа мноштво података који се односе на географски поло-жај, величину и границе Среза, број катастарских општина, климатске прилике, текуће воде, врсте земљишта, жетвене приносе, вртове, воћњаке, пашњаке, шуме, сточарство, говедарство, овчарство, крмарство, перадарство, рибарство, пчеларство, ручну и спрежну снагу, саобраћајна средства, индустрију и цијене на тржишту у 1926. години.
Документ објављујемо у изворном облику, без икаквих језичких интер-венција, у циљу доступности истраживачима и свим заинтересованим лицима, а првенствено онима који се баве проучавањем локалне историје.

Published

2022-03-30