УЧЕСТАЛОСТ ЦРИЈЕВНИХ ИНФЕКЦИЈА НА ПОДРУЧЈУ ТУЗЛАНСКОГ КАНТОНА У ПЕРИОДУ 2008–2012. ГОДИНЕ (БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА)
DOI:
https://doi.org/10.7251/SKP1607013MAbstract
Истраживање које је проведено на узорку од 2993 испитаника оба спола ретроспективна јестудија за период 2008–2012. године. Подаци су узимани из књиге протокола и историје болести
пацијената са гастроинтестиналним проблемима Клинике за заразне болести Универзитетско-
клиничког центра Тузла. Метода је дескриптивна и подаци су обрађени статистички. У
посматраном и анализираном периоду утврђене су сљедеће дијагнозе: Gastroenterocolitis acuta,
Enterocolitis acuta, Intoxicatio alimentaris, Enteritis acuta, Toxinfectio alimentaris, Gastroenteritis
acuta, Salmonellosis, Trichinellosis, Brucelllosis, Shigellosis i Dysenteria bacillaris. Од наведених
дијагноза најзаступљенија је Gastroenterocolitis acuta са 1503 или 50,217℅ испитаника, слиједи
Gastroenteritis acuta са 548 или 18,309℅, испитаника, Enteritis acuta са 376 или 12,563℅
испитаника итд. У испитиваном временском периоду може се уочити да је највећи број обољења
био у 2009. години – 674 или 22,519℅, док је најмањи број обољелих регистрован у 2012. години
539 или 18,009℅ обољелих. На подручју ТК (Тузланског кантона) биљежи се тренд смањења броја
обољелих од бактеријских инфекција гастроинтестиналног тракта од 2009. године наовамо.
Највећи број обољелих забиљежен је у зиму, рано прољеће, али и у мјесецу аугусту као
најтоплијем мјесецу у години. Најмањи број обољелих био је у јесен. Просјечна доб у
посматраном периоду током 2008. године износила је 18,57 година, а 2009. године 13 година, од
када је у сталном порасту, тако да се у наредне 4 године (2009–2012) доб обољелих повећала за
8,67 година. По мјесту пребивалишта највећи је проценат и број обољелих у опћини Тузла 962 или
32,2℅, затим слиједи опћина Живинице са 397 или 13,2℅ обољелих. У односу на посматране
опћине највећи је проценат обољелих током 2009. године и то на подручју опћине Градачац 84
или 40,8℅, затим Грачаница 74 или 31,9℅, Добој Исток 17 или 27,9℅ и Сребреник 68 или 28℅.
Као извор инфекција у посматраном периоду произлази да је највећи број испитаника имао
тровања млијеком, месом и месним прерађевинама, затим воћем и поврћем.
Downloads
Published
2017-03-20
Issue
Section
Чланци