КАРАКТЕРИЗАЦИЈА АНТИОКСИДАТИВНОГ МЕТАБОЛИЗМА СРИЈЕМУША

Authors

  • Биљана Давидовић Плавшић
  • Николина Милетић
  • Зоран Кукрић
  • Свјетлана Чолић
  • Биљана Кукавица

DOI:

https://doi.org/10.7251/SKP180901025D

Abstract

Поред тога што још увијек нема значајне комерцијалне употребе Allium ursinum L
(сријемуша), ова занимљива биљка доста се користи у народној медицини као и у исхрани. Важно
је истаћи да иако је сријемуш у свјежем облику доступан кратак период, његова љековита својства
доступна су током цијеле године у облику екстракта. Циљ нашег рада био је да се уради
карактеризација ензимског антиоксидативног метаболизма свјежих листова биљке сријемуш и
неензимског антиоксидативног метаболизма свјежих и сувих листова у етанолном и метанолном
екстракту. Наши резултати показали су да различита припрема екстракта сријемуша утиче на
квантитативни састав фенолних једињења. Урађена је карактеризација ензимских профила
супероксид дисмутазе (SOD, EC 1.15.1.1), каталазе (CAT, 1.11.1.6) и пероксидазе (POX,EC
1.11.1.7) који су показали присуство три CAT и три POX изоформе, док су детектоване двије SOD
изоформе. Према нашим сазнањима, по први пут су показани изоензимски профили
антиоксидативних ензима листа сријемуша. Моћан антиоксидативни капацитет листова сријемуша
добра је предиспозиција за преживљавање биљке у условима различитих врста стреса.

Published

2019-02-01