FACEBOOK U SLUŽBI DRŽAVE „Microsoft Skills Centers“

Authors

  • Ranko Markuš

DOI:

https://doi.org/10.7251/ZREMP1601057M

Abstract

Javne službe za zapošljavanje implementiraju aktivne mjere zapošljavanja, čiji je osnovni cilj da budu povećane mogućnosti za zapošljavanje tražilaca zaposlenja, te da se unaprijedi posredovanje između nezaposlenih i poslodavaca. Švajcarski Projekat zapošljavanja mladih (YEP) od oktobra 2015. godine je krenuo u kreiranje inovativnih aktivnih mjera na tržištu rada. Mjere imaju cilj obuku i certificiranje nezaposlenih Microsoft certifikatima. S obzirom na obavljena istraživanja tržišta očekuje se relativno velika tražnja za uspješnim polaznicima ovih kurseva od strane poslodavaca.
Na osnovu interesa mladih možemo zaključiti da korišteni kanali informisanja nisu ispunili očekivanja u smislu popunjavanja svih raspoloživih mjesta za mlade, odnosno da ciljana grupa nije dobila informaciju pravovremeno, niti na adekvatan način. S ciljem adekvatnije komunikacije sa ciljnom grupom mladih istraživani su kanali za komunikaciju i došlo se do zaključka da bi trebalo koristiti Facebook kao glavni komunikacioni kanal.
Na osnovu tih zaključaka sprovedena je sedmodnevna Facebook kampanja u toku februara 2016. godine u gradovima Banja Luka, Mostar i Sarajevo. Vrijednost kampanje je bila 28 EUR po lokaciji, odnosno ukupno 84 EUR. Kampanjom se došlo do 175.000 osoba iz ciljane grupe, nakon čega je broj prijava porastao na 757, ali se ipak samo 62 odazvalo na testiranje. Facebook
je ocijenjen kao adekvatan komunikacioni kanal, ali i dalje očigledno postoji značajan problem u motivaciji mladih za promjenu situacije u kojoj se nalaze.

Downloads

Published

2021-11-04

Issue

Section

Articles