UTJECAJ MEDIJA I MEDIJSKE TEHNIKE MANIPULACIJE JAVNIM ZNANJEM U INFORMACIJSKOM DRUŠTVU– POSTANAK I RAZVOJ

Authors

  • Marija Boban
  • Ines Vrbat

DOI:

https://doi.org/10.7251/ZREMP1601007B

Abstract

Mediji danas predstavljaju temeljni izvor informiranja, a razvoj tehnologije je omogućio njihovu integraciju u svakodnevno funkcioniranje čovjeka. Od samih početaka, mediji su bili sredstvo kojim se utjecalo na javno mišljenje i poticalo na društvene promjene, zbog čega je težnja za njihovom kontrolom od strane interesnih skupina i vladajućih prisutna i do današnjih dana. Povijest je prepuna primjera zlouporabe medija i njihovog korištenja za manipulaciju javnim znanjem, a u suvremenom globalno umreženom društvu kojeg karakterizira medijska sveprisutnost i dostupnost, takva djelovanja mogu imati kobne posljedice.
Posebno važna funkcija medija je prezentiranje informacija o radu vlasti i njihov doprinos demokraciji. U tom smislu, moguću opasnost za zlouporabu predstavlja direktno ili indirektno manipuliranje javnim mnijenjem putem medijske kontrole, odnosno medijska sprega s političarima. Mediji su posrednici između vlasti i javnosti, te kao čuvari demokracije trebaju osigurati objektivan i istinit prikaz svih informacija kako bi educirali javnost o pitanjima od javnog interesa.
U ovom radu autorica otvara istražuje utjecaj medija na korpus javnog znanja te medijske tehnike kojima se direktno utječe na stvaranje javnog mišljenja. U radu je dan prikaz medijskih tehnika manipulacija javnim znanjem kako bi se ukazalo na važnost osvješćivanja negativnih posljedica medijske zlouporabe, prvenstveno od strane politike i odnosa s javnošću.
Ključne riječi: informacija, informacijske i komunikacijske tehnologije, information society, javno znanje, mediji, medijske tehnike
JEL klasifikacija: L82, M15, M19

Downloads

Published

2021-11-05

Issue

Section

Articles