Дистрибуција скупа мјерења у функцији квалитета управљачке комуникације система

Authors

  • Ђуро Микић „Висока школа за економију и информатику“ Приједор
  • Зоран Новаковић „Висока школа за економију и информатику“ Приједор
  • Борис Дамјановић „Висока школа за економију и информатику“ Приједор

Abstract

Инструментализација понављаног посматрања промјена у процесу и закључивње о степену конзистентности варијације, преставља веома широко подручје примјене статистичких алата у систему управљања квалитетом. Један од често кориштених алата овога типа, познат под називом статистичка контрола процеса, развијан је у више варијанти, у зависности од природе података, а у овом раду је описан појмом контролна карта.
Употребљава се за проучавање промјена у процесу на бази центрирања дистрибуције нумеричких или атрибутивних података, а најчешће се примјењује за контролу текућих процеса и процјена потребе њихове корекције. Такође, налази своју практичну примјену за предвиђање очекиваног обима излаза из процеса, анализу облика варијације, оцјењивање подобности пројекта за унапређивање квалитета и сл. што је и у овом раду теоријски објашњено и практично показано.
Генерално посматрано, примјена статистичког алата квалитета, типа контролне карте, одвија се према стандардизованој процедури: почевши од њеног избора, одређивање временског рока, конструкције самог алата и анализе података, утврђивања алармантних сигнала и њихових узрока, па до детекције грешака и њихових посљедица. Често кориштен графикон за приказивање закона расподјеле фреквенција је и хистограм, с тим да код примјене овог алата квалитета, дистрибуција фреквенција исхода мјерења, у оквиру мјерне области, показује колико је фреквентна свака појединачна вриједност у једном сету података.
Рад је прилагођен захтјевима статистичке анализе, тако да се бави описом основног статистичког алата у управљању квалитетом – контролна карта – као основном темом са циљем откривања законитости понашања осјетљивости посматраног обиљежја. Дакле, у овој секцији обрађене су кључне процедуре статистичког инжењеринга које омогућавају разумијевање начина примјене одабраног статистичког алата обезбјеђења и унапређивања система квалитета у функцији реанимирања виталности управљачких ресурса.

Published

2018-09-14