Анализа доње тачке рентабилности и анализа ризика акционарског друштва

Authors

  • Милан Лакићевић Економски факултет Подгорица

Abstract

Анализа доње тачке рентабилности има за циљ да дефинише потребан обим производње, односно продаје при ком се остварује неутралан пословни и финансијски резултат предузећа. Ова анализа је краткорочног карактера, али се због своје једноставности и оперстивности веома често користи, без обзира на величину предузећа и врсту дјелатности. Преломна тачка готовине омогућава менаџерима предузећа доношење важних пословних одлука везаних за обим производње, висину продајних цијена, избор асортимана производа и сл.

Анализа доње тачке рентабилности је конзистентна са анализом ризика пословања предузећа. Биланс успјеха представља основни финансијски извјештај на бази које се изводе предметне анализе, али ипак треба имати у виду да је потребно направити његову модификацију, односно примијенити систем обрачуна по варијабилним трошковима.

Пословни и финансијски ризик представљају неизвјесност у погледу остваривања пословног добитка и нето добитка и квантификују се преко коефицијента пословног и финансијског левериџа.

Висина пословног и финансијског ризика утиче на доношење одлуке о структури капитала односно утиче на доношење одлуке о начину и облицима финансирања предузећа.

Published

2018-09-25