„BUDUCNOST JE OBILJEZENA PROSLOSCU“(ILI SJECANJE I ZABORAV)

##article.authors##

  • Siniša Vidaković

##article.abstract##

Bosanskohercegovacka likovna scena predstavlja kompleksan poligon na kojem se susrecu raznovrsne umjetnickepoetike. U visedecenijskom stasavanju i zrenju, od osnivanja prvih udruzenja, likovnih kolonija, akademija i sponta- nih okupljanja umjetnika, oformljeno je jedno kvalitativno jezgro koje svjedoci o postojanju referentnog materijala kojim bi se ova sredina priklonila medu- narodnoj likovnoj sceni.
Ubogatom i jos uvijeknedovoljno obradenom i valorizovanom opusu, kako udruzenja, tako ipojedinacnog djelovanja umjetnika, moguce je naparcijalnim primjerima znacajnih kulturnih manifestacija steci barem informativan uvid u razvoj novije bosanskohercegovacke likovne scene.
U tekstu pod naslovom „Buducnost je obiljezena prosloscu“ (ili sjecanje i zaborav), koji je nastao povodom jubileja 20-togodisnjice kulturne manifesta- cije „Zenicko proljece“, na jedan specifican nacin se ukazuje ( kroz stvarastvo cetiri umjetnika ), na zanimljiv pristup umjetnickim izrazima u jednoj sredini koja je istovremeno integralni dio bosanskohercegovacke likovne scene, a isto- vremeno vanredno posebna i upucena ka internacionalnom likovnom jeziku.

Downloads

##submissions.published##

2017-12-05

##issue.issue##

##section.section##

Чланци