MARKETINSKO OBLIKOVANJE JAVNIH TELEVIZIJSKIH SERVISA

Authors

  • Natalija Trivić

DOI:

https://doi.org/10.7251/AKT3215001T

Abstract

Predjavne televizijske servise danasnjice stavljaju se brojni zahtjevi. Oni se prvenstveno odnose na ostvarivanje javnog interesa krozprogramski kvalitet, garancije da ce sve vrste informacija koje gradani ocekuju biti javno posredo- vane, kao i na otpor komercijalizaciji programa koji je karakteristican za pri- vatne televizijske organizacije. Iz navedenog razloga javila se potreba primjene marketinga u poslovanju javnih emitera kao drustveno upravljackogprocesa u kojem stvaranjem kvalitetne programske ponude, prema potrebama i zatje- vima trzista, pojedinci i grupe dobijaju ono sto zele ili sto im je potrebno. S druge strane, visoka gledanostprivuci ce i oglasivace koji ce obezbijediti doda- tni budzet za javne servise u smislu ulaganja novca u proizvodnju i kupovinu kvalitetnijih i raznovrsnijih sadrzaja.
Cilj istrazivanja je bio da se dokaze da svi sektori u okviru televizijske organizacije, a ne iskljucivo marketing odjeljenje, moraju da posluju u skladu sa marketinskim nacelima.
Gore navedeno uticalo na opredjeljenje da se naucni rad bazira na meto- doloskoj osnovi opste teorije sistema i strukturalnog funkcionalizma, te meto- doloski pristup uzrocno-funkcionalne analize koji je usmjeren na neophodnost preduzeca kao cjeline, u ovom slucaju televizije, i pojedinog njegovog dijela - marketinga.
U radu je dokazano da marketinsko oblikovanje javnog servisa podrazu- mjeva stalno pracenje vanjskih uticaja trzista(gledaoci,oglasivaci)i konkuren- cije, ali i drugih faktora (drustveno-politicki) koji se ne mogu predvidjeti. Samo na taj nacin javni servisi ce formulisati startegije kojima ce ostvariti svoje po- slovne ciljeve. Primjenom starteskih analiza (PEST, SWOT), menadzement javnih sevrisa istrazice spoljasnje i unutrasnje okruzenje koje se direktno odra- zava na njihovo poslovanje, sto smo dokazali kroz analizu Javnog servisa Televizije Republike Srpske.

Published

2017-12-05

Issue

Section

Чланци