POSTIZANJE POLITICKIH I EKONOMSKIH CILJEVA KROZ OBRAZOVANJE JAVNOSTI

Authors

  • Aleksandra Broćeta

DOI:

https://doi.org/10.7251/AKT3215005B

Abstract

Cilj rada je istrazivanje i objasnjenje uticaja politike i medija na obrazo- vanje javnosti. Koliko jeprisutna etika javne rijeci i da li je uokvirena istinitim informacijama pokazace sagledavanje trenutne drustveno-politicke situacije. Uloga javnih servisa je od velikog znacaja, kao i prisustvo velikog broja pri- vatnih medijskih kuca, koje svakodnevnoplasiraju ogroman broj informacija pokusavajuci dobiti povjerenje glavnih konzumenata medija - slusalaca i gledalaca.
Obrazovne ustanove takode vode konkurentsku borbu za privlacenje stu- denata. Paralelno sa animiranjem buducih, akademskih gradana, privlace se i odgovarajuci naucni radnici, koji na osnovu naucnog rada i prakse trebaju doprinijeti povecanju kvaliteta obrazovanja.
Obrazovanje javnosti se odvija paralelno kroz obrazovanje tokom skolova- nja i kroz svakodnevno primanje informacija od strane medija. Zaokruzena cjelina prikazace pojedinca kao dio javnosti i javno mnjenje kao cjelinu, koja moze uticati na promjene. Odluka o istoj je odpresudnogznacaja.

Published

2017-12-05

Issue

Section

Чланци