DEHIDRATACIJA DIETILETERA NA Mn(II)-MORDENITU

Authors

  • Rada Petrović Univerzitet u Banjaluci, Tehnološki fakultet, Banja Luka, BiH
  • Cegar Nedeljko Univerzitet u Banjaluci, Tehnološki fakultet, Banja Luka, BiH
  • Branko Skundric Univerzitet u Banjaluci, Tehnološki fakultet, Banja Luka, BiH
  • Jelena Penavin- Skundric Univerzitet u Banjaluci, Tehnološki fakultet, Banja Luka, BiH

DOI:

https://doi.org/10.7251/GHTE1410011P

Abstract

U radu je ispitana brzina reakcije dehidratacije dietiletera na mordenitu (NaM) i Mn(II)-mordenitu (Mn(II)M) kao katalizatorima. Reakcija je praćena u gasnoj fazi  u temperaturnom području od 426 K do 653 K. Kao produkt reakcije pored etena i vode, pojavljuje se i  mala količina butena i to na NaM. Na temperaturi od 653 K na NaM reakcija je tekla kao reakcija prvog reda bez inicijalnog perioda, dok na nižim temperaturama i na NaM i na Mn(II)M reakcija  ima inicijalni period.Zbog toga su urađeni eksperimenti na Mn(II)M kao katalizatoru u kojima je reakcionoj smjesi dodana voda. Eksperiment uz dodatak vode na Mn(II)M vođen je na 455 K a omjer dietiletera i vode na početku reakcije je bio 1:2. Reakcija je tekla kao reakcija prvog reda bez inicijalnog perioda a produkt reakcije pored vode je samo eten. Uvođenje jona Mn2+ u strukturu mordenita znatno ubrza reakciju, te se zbog toga reakcija mogla pratiti na temperaturama nižim za 150-200 K. Prisustvo jona Mn2+ u strukturi mordenita dovodi do povećanja ukupnog broja kao i kiselosti aktivnih centara zeolitne površine a što ima za rezultat povećanu katalitičku aktivnost Mn(II)M. 

References

mordenit, dehidratacija, dietileter.

Published

2014-12-15