ISTRAŽIVANJE UTICAJA SIROVINSKOG SASTAVA I NAČINA OBRADE TKANINA NA NJIHOVA ANTIBAKTERIJSKA SVOJSTVA

Authors

  • Dragana Grujic Univerzitet u Banjoj Luci, Tehnološki fakultet, Banja Luka, BiH
  • Aleksandar Savic Univerzitet u Banjoj Luci, Tehnološki fakultet, Banja Luka, BiH
  • Ljiljana Topalic - Trivunovic Univerzitet u Banjoj Luci, Tehnološki fakultet, Banja Luka, BiH
  • Svjetlana Janjic Univerzitet u Banjoj Luci, Tehnološki fakultet, Banja Luka, BiH
  • Simona Jevsnik Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo, Maribor, Slovenija
  • Danijela Jokanovic Univerzitet u Banjoj Luci, Tehnološki fakultet, Banja Luka, BiH

DOI:

https://doi.org/10.7251/GHTE1410057G

Abstract

U ovom radu je istraživan uticaj sirovinskog sastava i načina obrade tkanina vodenim ekstraktom biljaka Allium cepa L. i Juglans regia L. na stepen obojenja i antibakterijska svojstva. Za istraživanja su korištene dvije tkanine različitih sirovinskih sastava (100 % pamuk i 50% pamuk/50% poliester), istih konstrukcionih karakteristika i približno iste površinske mase. Bojenje tkanina ekstraktima biljaka rađeno je na dva načina koristeći metodu iscrpljenja kupatila, uz dodatak različitih močila (CH3COOH i KNaC4H4O6 · 4H2O). Antibakterijska svojstva tkanina obrađenih navedenim vodenim ekstrakatima su testirana na bakterije Escherichia coli i Staphylococcus aureus koristeći metodu paralelnih linija (AATCC TM 147). Primjenjeni ekstrakti biljaka mogli bi naći primjenu u proizvodnji malih serija unikatnih ekološki prihvatljivih proizvoda. U isto vrijeme ovako oplemenjene tkanine pokazuju određena antimikrobna svojstva. Sa ekološke tačke gledišta ekstrakti biljaka, kao prirodni proizvodi, predstavljaju pogodnu zamjenu za hemijske boje.

References

tkanine, bojenje, ekstrakti biljaka, antibakterijska svojstva

Published

2014-12-15