UTICAJ POJEDINIH FAZA PROCESA PROIZVODNJE KONCENTROVANOG SOKA NA MIKROBIOLOŠKU ISPRAVNOST GOTOVOG PROIZVODA
DOI:
https://doi.org/10.7251/GHTE1207019TAbstract
U radu su dati rezultati mikrobioloških analiza u 9 tačaka procesa proizvodnje koncentrovanog soka od jabuke. Standardnim metodama mikrobioloških kontrola u svakoj tački je određivan ukupan broj bakterija, ukupan broj kvasaca i plijesni kao i prisustvo patogenih i potencijalno patogenih bakterija: sulfitoredukujućih klostridija, koagulaza pozitivnih stafilokoka, Escherichia coli, Proteus vrste i Salmonella vrste. Ukupan broj bakterija i ukupan broj kvasaca i plijesni postepeno opada nakon svake faze proizvodnog procesa. Sulfitoredukujuće klostridije i koagulaza pozitivne stafilokoke nisu konstatovane ni u jednoj kontrolisanoj tački. Od koliformnih bakterija u četiri kontrolisane tačke izolovane su bakterije roda Citrobacter. Na osnovu dobijenih rezultata definisane su kritične tačke procesa proizvodnje (HACCP) i predloženi su odgovarajući postupci za rješavanje potencijalnih problema.