ДАРКО ДИМОВСКИ: ЗЛОЧИН МРЖЊЕ

Authors

  • Марина М. Симовић Центар за публикације Правног факултета Универзитета у Нишу

DOI:

https://doi.org/10.7251/SPMSR2053161S

Abstract

Недавно је у издању Центра за публикације Правног факултета Универ- зитета у Нишу изашла из штампе монографија “Злочин мржње”, аутора др Дарка Димовског, ванредног професора Правног факултета Универзитета у Нишу. Веома малом броју радова исписаних у нас о проблемима злочи- на мржње, на овај начин се придружио и Димовски - да попуни једну не- допустиву празнину у понешто занемареној области озбиљније теоријске расправе о овој проблематици.

Аутор посебно наглашава да злочини мржње спадају у насилна кри- вична дјела. Она представљају дио општег криминалитета, али се од дру- гих кривичних дјела разликују у погледу мотивације која се огледа у по- стојању предрасуда. Иако злочин мржње није феномен својствен само сав- ременом друштву, јер су се ови злочини вршили још у античком добу, па кроз цијелу људску историју, овај облик криминалитета насиља постао је предмет интересовања прегалника научне мисли тек осамдесетих година прошлог вијека. Од тада су публиковане бројне кривичноправне и крими- нолошке студије о злочинима мржње, али још увијек има мјеста његовом даљем проучавању, јер су предрасуде према „другачијим“ особама, које чине суштину овог облика криминалитета, само појачане избијањем миг- рантске кризе, ратом у Сирији, тзв. „арапским прољећем“ и друго. У Репу- блици Србији су ријетко публиковани научни чланци у којима је обрађиван феномен злочина мржње. Стога је аутор сматрао да своје интересовање о злочину мржње преточи у стварање једне монографске публикације у којој би публиковао своја сазнања о овом облику криминалитета насиља.

Дарко Димовски је научни стваралац који је више од једне деценије присутан у српској кривичноправној науци. Тренутно је потпредсједник невладине организације „Клуб за Moot Court, дебату и реторику Iustitia Ниш“

Downloads

Published

2023-05-22