ПРАВНИ ПОЛОЖАЈ ЕНГЛЕСКЕ ЦРКВЕ У ОДРЕДБАМА ВЕЛИКЕ ПОВЕЉЕ СЛОБОДА ИЗ 1215. ГОДИНЕ

Authors

  • Жељко Теофиловић Српска православна црква у Броду

DOI:

https://doi.org/10.7251/SPMSR2255043T

Abstract

Рад се бави анализом одредаба о положају енглеске цркве у једном од најстаријих уставних докумената, околностима у којима се доноси овај правни акт, као и његовим посљедицама како за енглеско друш- тво, тако и за правне системе у другим земљама. Велика повеља слобода из 1215. године, као таква, представља универзалну декларацију о људ- ским правима и слободама. Њене одредбе послужиће као инспирација и у наредним вјековима свима онима који се боре за очување ових основних људских вриједности..

Одредбе о положају енглеске цркве, веома су важне за даљи ток суд- бине и статуса ове цркве. У њима се зачиње идеја о слободној цркви, ау- тономној организацији са правом слободе избора клира без утицаја влада-ра и римског папе. Због тога ће римски папа Иноћентије III својом Булом суспендовати, сматрајући је нелегалном и срамном.

Без обзира на кратак период, а то су само два мјесеца, колико је По- веља била на снази, она је остала као основ у новим борбама сталежа и круне, за правни поредак у енглеском друштву. Неке од њених норми на- лазе се и данас у правном систему англосаксонског права.

Downloads

Published

2023-05-22