Selektivna baterija motoričkih testova atletske discipline skok udalj // The Selective Battery of Motor Tests for a Track and Field Event Long Jump

Authors

  • Kemal Idrizović Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, Nikšić
  • Đorđe Nićin Fakultet sportskih nauka, Banja Luka

DOI:

https://doi.org/10.7251/SSH1401020I

Abstract

Sažetak: Osnovni cilj ove studije je bio identifikacija selektivne baterija motoričkih testova za skok udalj. Na taj način bi se u budućnosti omogućilo trenerima da na jednostavniji način određuju takmičarske potencijale, kao i da preciznije usmjeravaju organizaciju trenažnog procesa.
Uzorak ispitanika za ovu studiju je bio sačinjen od 1200 dječaka osnovnih i srednjih škola. Osnovni uzorak je bio podijeljen na osam subuzoraka od po 150 dječaka od petog razreda osnovne škole (11 godina ± 6 mjeseci) do četvrtog razreda srednje škole (18 godina ± 6 mjeseci). Polje motoričkih pokazatelja iz kojeg je trebalo odrediti selektivnu bateriju je bio strukturiran od pokazatelja onih motoričkih sposobnosti, koje su presudne za kvalitetan rezultat u skoku udalj (brzina, eksplozivna snaga gornjih ekstremiteta, eksplozivna snaga donjih ekstremiteta i gipkost).
Ovim istraživanjem je utvrđeno da najveći nivo selektivnog kvaliteta imaju testovi za procjenu eksplozivne snage donjih ekstremiteta horizontalnog tipa: skok uvis s mjesta i troskok s mjesta, testovi za procjenu brzine trčanja: trčanje 20 metara leteći start i trčanje 30 metara visoki start, kao i test za procjenu eksplozivne snage gornjih ekstremiteta, bacanje medicinke iz ležanja. To su testovi koji se moraju naći u svakoj bateriji testova, koja za cilj ima selekciju mladih atletičara za skok udalj.

Published

2014-06-29