Upravljanje zdravstvenim rizicima od mikrobioloških opasnosti pri korištenju voda bazena za kupanje i rekreaciju // The Management of Health Risks From Microbiological Dangers While Using Swimming Pool Water for Swimming and Recreation

Authors

  • Bogoljub Antonić Panevropski univerzitet ‘’Apeiron’’ Banja Luka
  • Branislav Mihajlović Panevropski univerzitet ‘’Apeiron’’ Banja Luka
  • Darijana Antonić Institut za javno zdravstvo Banja Luka

DOI:

https://doi.org/10.7251/SSH1401079A

Abstract

Sažetak: Potreba za rekreacijom kao jednim od načina održavanja psihofizičkog zdravlja i radne sposobnosti, je bitna potreba savremanog čovjeka. Značajan broj ljudi, povremeno ili stalno, koristi u te svrhe bazene. Međutim, rekreativne aktivnosti na bazenima, ali i korištenje bazena u svrhu liječenja ili oporavka, mogu da ugroze zdravlje, tako da je neophodno odgovarajuće upravljanje bazenima kako bi se taj uticaj sveo na što manju mjeru.
Korisnici bazena izloženi su različitim opasnostima od kojih je rizik obolijevanja prouzrokovan mikrobiološkom kontaminacijom vode bazena najveći. Rizik bolesti ili infekcija zbog korištenja bazena povezan je, u prvom redu, sa fekalnom kontaminacijom vode zbog fecesa kupača ili fekalnom kontaminacijom vode sa kojom se puni bazen. Patogeni mikroorganizmi predstavljaju najčešći i najrašireniji zdravstveni rizik vezan za vodu kao sredinu zbog pojava infektivnih bolesti izazvanih bakterijama, virusima i parazitskim protozoama.
Prećišćavanje vode smanjuje dijelom taj rizik, ali se najveća mjera sigurnosti korisnika može ostvariti tek dezinfekcijom vode u bazenu. Kulatura i samodisciplina kupača su doprinosni činioci njenoj bezbijednosti.
Razmatranje problema upravljanja mikrobiološkim kvalitetom vode u bazenima, izloženo u ovom radu, bazira se najvećim dijelom na odgovarajućim Preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, 2000).

Published

2014-06-29