Analiza intenziteta opterećenja i potrošnje energije kod plesača rekreativaca // The Intensity of the Physical Load and Energy Expenditure Analysis of Participants of Recreational Dancing

Authors

  • Gregor Rebula Fakulteta za šport, Univerzitet u Ljubljani
  • Andrej Rebula Fakulteta za šport, Univerzitet u Ljubljani
  • Petra Zaletel Fakulteta za šport, Univerzitet u Ljubljani
  • Velibor Srdić Fakultet sportskih nauka, Panevropski univerzitet ‘’Apeiron’’ Banja Luka
  • Meta Zagorc Fakulteta za šport, Univerzitet u Ljubljani

DOI:

https://doi.org/10.7251/SSH1402110R

Abstract

Učestvovanje u sportskoj rekreaciji postaje sve važnije kako ista ima veliki uticaj na kvalitet ljudskog života; poboljšavajući i opšte zdravlje i fizičko stanje. Ples se ne posmatra samo kao profesionalni sport, nego je među ljudima stekao i značajnu popularnost kao vrsta rekreacije. Istraživanje je sprovedeno na 93 kandidata koji pohađaju časove rekreativnog plesa sa ciljem da se otkrije kakva je intenzivnost fizičkog opterećenja i potrošnje energije kod plesača. Podaci prikupljeni uz pomoć Polar Team2 sistema su korišćeni za direknto poređenje razlika u intenzitetu fizičkog opterećenja i potrošnje energije između suprotnih polova.
Razlike između intenziteta fizičkog opterećenja i potrošnje energije su određene uz pomoć ANOVA metoda. Ukratko, rezultati su pokazali da su statistički značajne razlike najočiglednije u potrošnji energije, između muških i ženskih plesača. Razlike u intenzitetu fizičkog opterećenja između polova nisu pokazale nikakav statistički značaj.

Published

2014-12-26