Prognostički kvaliteti eurofit baterije motoričkih testova u odnosu na specifične strukture kretanja u sportskim igrama // Forcasting Quality of Eurofit Battery in Motor Tests as Related to Specific Movement Structures in Sports Disciplines

Authors

  • Osmo Bajrić Fakultet sportskih nauka, Panevropski univerzitet ‘’Apeiron’’, Banja Luka
  • Velibor Srdić Fakultet sportskih nauka, Panevropski univerzitet ‘’Apeiron’’, Banja Luka

DOI:

https://doi.org/10.7251/SSH1501045B

Abstract

Istraživanje je provedeno na uzorku od 120 ispitanika-učenika Mješovite srednje tehničke škole u Travniku, uzrasne dobi 15 do 16 godina. Svi učenici koji su predstavljali uzorak ispitanika redovno su pohađali nastavu tjelesnog i zdravstvenog odgoja u toku školske godine, bez izraženih motoričkih i psihičkih aberacija. U istraživanju je primijenjena Eurofit baterija motoričkih testova, definisanih kao prediktorski skup varijabli i skup od dvanaest varijabli za procjenu usvojenosti specifičnih struktura kretanja u sportskim igrama svedenih na prvu glavnu komponentu, definisanih kao kriterij.
Osnovni cilj istraživanja bio je utvrđivanje statističke značajnosti i veličina relativnih uticaja Eurofit baterije motoričkih testova, kao prediktora na nivo usvojenosti specifičnih struktura kretanja u sportskim igrama, definisanih kao kriterij. Za utvrđivanje statističke značajnosti i veličine relativnih uticaja Eurofit baterije motoričkih testova na nivo usvojenosti specifičnih struktura kretanja u sportskim igrama (košarka, rukomet, odbojka i nogomet) svedenih na prvu glavnu komponentu primijenjena je linearna regresiona analiza.
Rezultati regresione analize ukazuju na visok prognostički kvalitet Eurofit baterije motoričkih testova na kvalitet realizacije specifičnih struktura kretanja u sportskim igrama (košarka, rukomet, odbojka i nogomet), a najznačajniji prognostičke kvalitete ostvarili su testovi snage u svim njenim manifestacijama, testovi segmentarne brzine, testovi agilnosti i opšte izdržljivosti.
Dobijeni rezultati mogu biti od koristi izvođačima nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja kao dobra osnova kvalitetnijeg programiranja nastavnih sadržaja sportskih igara, odabira nastavnih sredstava, praćenja i kontrole efekata nastavnih sadržaja na antropološki status učenika, kao i objektivnog vrednovanja i ocjenjivanja postignutih rezultata u nastavnom procesu.

Published

2015-07-29