Utjecaj motoričkih sposobnosti na natjecateljsku uspješnost u stolnom tenisu // Influence of Motor Abilities on Competitive Efficacy in Table Tennis

Authors

  • Vladimir Ivanek Peta osnovna škola, Brčko Distrikt
  • Branimir Mikić Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Sveučilište u Mostaru
  • Marin Ćorluka Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Sveučilište u Mostaru
  • Mate Brekalo Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Sveučilište u Mostaru
  • Ivana Čerkez Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Sveučilište u Mostaru

DOI:

https://doi.org/10.7251/SSH1501055I

Abstract

Osnovni cilj ovog istraživanja bio je utjecaj pojedinih motoričkih sposobnosti na natjecateljsku uspješnost stolnotenisača. Uzorak ispitanika činilo je 48 najboljih seniora uzrasta 17-36 god (reprezentativni uzorak) u Bosni i Hercegovini. Uzorak ispitanika je odabran na osnovu kvalifikacionog turnira svih registriranih stolnotenisača Bosne i Hercegovine. Mjerni instrumenti za ovo istraživanje su: dvanaest varijabli za procjenu bazičnih motoričkih sposobnosti i jedna varijabla za procjenu natjecateljske uspješnosti u stolnom tenisu. Metode obrade rezultata uključivale su deskriptivne statističke procedurei multiplu regresijsku analizu.
Motorički prediktori primjenommultiple regresijske analize značajno su objasnili kriterijsku varijablu natjecateljska uspješnost stolnotenisača.Na osnovu rezultata multiple regresijske analize koja je sprovedena na šest neovisnih, prediktorskih varijabli iz skupa bazične motoričke sposobnosti i pozicije ispitanika na rang ljestvici stolnotenisača (BODRNG), kao i ovisnom varijablom natjecateljske uspješnosti, uz korištenje enter metode, dobivena je jedna statistički značajna regresijska funkcija. To ukazuje na to da između navedenih varijabli postoji linearna povezanost. Dobiveni koeficijent multiple korelacije je statistički značajan i iznosi R=.65, što govori da se oko 41% varijance rezultata varijable pozicija ispitanika na rang ljestvici stolnotenisača (BODRNG), može objasniti uz pomoć uključenih prediktorskih varijabli.
Kao ukupno gledano najznačajniji prediktor može se izdvojiti varijabla tapinga rukom, to jest varijabla za procjenu frekvencije pokreta. Međutim, ne treba zanemariti i varijable za procjenu eksplozivne snage i to kako onih za procjenu apsolutne, tako i procjenu relativne eksplozivne snage.

Published

2015-07-29