Značaj fizičke aktivnosti u menadžmentu konflikata, zdravlju zaposlenih i poboljšanju kvaliteta zdravstvenih usluga // The Importance of Physical Activity in Conflict Management, Employees’ Health and Quality Improvement of Health Care Services

Authors

  • Halid Mahmutbegović JZU „Dom zdravlja“ Živinice

DOI:

https://doi.org/10.7251/SSH1501064M

Abstract

Cilj istraživanja je bio da se istraži značaj “pojačanja fizičke aktivnosti” u prevenciji konflikata u zdravstvenim ustanovama sa refleksijom na zdravlje zaposlenih i kvalitet zdravstvenih usluga koje pružaju. Podaci su prikupljeni putem ankete zaposlenih u JZU „Dom zdravlja“ Živinice.
Rezultati istraživanja pokazuju da 4 (3,7 %) ispitanika smatra da ne treba fizičku aktivnost primjenjivati u mjerama prevencije, 104 (96,3 %) smatra da je to značajna mjera (“povremeno” i “da - uvijek”) prevencije i upravljanja konflikata u zdravstvenim ustanovama.
Istaknuto mjesto u menadžmentu konflikta treba da bude fizička aktivnost uz primjenu adekvatnih strategija, planova, programa i procedura u prevenciji, zaštiti i unapređenju zdravlja zaposlenih. Tako bi se mentalno i fizičko zdravlje zaposlenih zaštitilo i unaprijedilo, postiglo zadovoljstvo na radnom mjestu, poboljšao kvalitet i sigurnost usluga koje pružaju, efektivnost, efikasnost i uspješno funkcionisanje ustanove. Interne i eksterne konflikte ne treba izbjegavati, nego ovladavati strategijama i tehnikama za njihovo uspješno preveniranje i upravljanje. Pored sticanja stručnih znanja i vještina, zaposleni se trebaju kontinuirano educirati iz menadžment konflikta, zaštite zdravlja u okviru antistresnih programa, organizacionih i menadžerskih edukacija.

Published

2015-07-29