Rezultatska uspješnost ronjenja na dah (apnea) u zavisnosti od uslova sredine // Resultative Success of Breath-Hold Diving (Apnea) Depending From Environment Conditions

Authors

  • Milomir Trivun Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Univerzitet u Istočnom Sarajevu
  • Jovica Tošić Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Univerzitet u Istočnom Sarajevu
  • Goran Pašić Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Univerzitet u Istočnom Sarajevu

DOI:

https://doi.org/10.7251/SSH1501081T

Abstract

Istraživanje je provedeno na uzorku od 21. ispitanika - studenta Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, upisanih u III godinu studija školske 2010/2011, muškog pola, starosti 23 godine ± 6 mjeseci. Slučajnim izborom podijeljeni u dvije grupe za vrijeme izvođenja nastave aktivnosti u prirodi u studentskom kampu na Tjentištu. Osnovni cilj istraživanja je da se utvrdi rezultatska uspješnost ronjenja apneom (u dužinu) u zavisnosti od prirodnih uslova sredine (temperatura vode i vazduha).
Uzorak varijabli predstavljali su: dužina ronjenja na dah (apneom) izražena u metrima, temperatura vode izražena u stepenima (º C) i temperatura vazduha izražena u stepenima (º C).
Testiranje svih ispitanika izvršeno je u dva vremenska termina, pri različitim temperaturama vode u bazenu koja je varirala od 17 do 22º C i vazduha koja je varirala od 22 do 26º C.
Za utvrđivanje rezultatske uspješnostu u ronjenju apneom u dužinu u zavisnosti od temperature vode u bazenu i temperature vazduha, izvršena je komparacija rezultata osnovnih centralnih i disperzionih parametara i analize rezultata t-testa.
Analizom dobijenih rezultata, može se zaključiti da temperatura vode u bazenu i temperatura vazduha imaju značajan uticaj na dužinu ronjenja apneom i to tako što je povećanje temperature vode u bazenu za 3 do 5ºC i temperature vazduha za 2 do 4º C doprinijelo postizanju boljih rezultata u ronjenju apneom (u dužinu).

Published

2015-07-29