Parcijalne kvantitativne promjene funkcionalnih sposobnosti studenata pod utjecajem programa plivanja

Authors

  • Edin Mirvić Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, Sarajevo, Univerzitet u Sarajevu
  • Osmo Bajrić Fakultet sportskih nauka, Banja Luka, Panevropski univerzitet ’’Apeiron’’
  • Muhedin Hodžić Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, Sarajevo, Univerzitet u Sarajevu
  • Besalet Kazazović Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, Sarajevo, Univerzitet u Sarajevu
  • Faris Rašidagić Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, Sarajevo, Univerzitet u Sarajevu
  • Sabina Šahat Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, Sarajevo, Univerzitet u Sarajevu

DOI:

https://doi.org/10.7251/SSH1202107M

Abstract

Osnovni cilj istraživanja je bio da se utvrde parcijalne kvantitativne promjene (razlike) funkcionalnih sposobnosti nastale pod uticajem tromjesečnog programa plivanja kod studenata I i II godine Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, Univerziteta u Sarajevu.
Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 106 ispitanika, studenata I i II godine Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, Univerziteta u Sarajevu, muškog pola, starosti između 20–22 godine, klinički i psihički zdravih i bez izrazitih morfoloških i lokomotornih oštećenja.
U istraživanju je primijenjeno 6 varijabli za procjenu funkcionalnih sposobnosti i to: Maksimalna potrošnja kiseonika O2 (određivanje) (FSMPO2), Margarija test (maksimalnih anaerobnih sposobnosti (FSMT), Vitalni kapacitet pluća (FSVKP), Sistolni krvni pritisak (FSFSIS), Dijastolni krvni pritisak (FSFDIJ), Frekvencija srca u mirovanju (FSPULS).
Za analizu eventualnih promjena (razlika) u primijenjenim varijablama za procjenu funkcionalnih sposobnosti između inicijalnog i finalnog mjerenja primijenjena je analiza rezultata T-testa za zavisne uzorke.
Na osnovu dobijenih rezultata analize promjena (T-test) može se konstatovati da je pod uticajem programa plivanja došlo do statistički značajnih pozitivnih promjena (parcijalni kvantitativni efekti) kod svih primijenjenih varijabli funkcionalnih sposobnosti na nivou značajnosti p=0,05 kod ispitanika – studenata Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, Univerziteta u Sarajevu. Također, može se zaključiti da se plivanje pokazalo kao vrlo efikasna i korisna aktivnost za poboljšanje funkcionalnih sposobnosti ispitanika, što su potvrdila i mnoga dosadašnja istraživanja (Rađo, 1997; Madić, D. i Okičić, T. (2006).

Published

2012-12-05