Povezanost bazičnih i situaciono - motoričkih sposobnosti kod karatista kadetskog uzrasta

Authors

  • Relja Kovač Fakultet sportskih nauka, Banja Luka, Panevropski univerzitet „Apeiron“
  • Milomir Trivun Fakultet za fizičko vaspitanje i sport, Istočno Sarajevo
  • Osmo Bajrić Fakultet sportskih nauka, Banja Luka, Panevropski univerzitet „Apeiron“

DOI:

https://doi.org/10.7251/SSH1202130K

Abstract

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 98 ispitanika selekcionisanih kadetskih karate takmičara uzrasta 15-16 godina, iz sljedećih karate klubova: KK „Ilidža“, iz Istočne Ilidže, KK „Pale“ iz Pala, KK „Rogatica“ iz Rogatice, KK „Romanija“ iz Sokoca i KK „Sarajevo“ iz Sarajeva. U istraživanju je primijenjen skup od petnaest varijabli za procjenu bazičnih motoričkih sposobnosti i pet varijabli za procjenu situaciono-motoričkih sposobnosti.
Osnovni cilj istraživanja bio je utvrđivanje povezanosti bazičnih motoričkih sposobnosti i situaciono-motoričkih sposobnosti mladih karatista.
Za utvrđivanje povezanosti dva istraživana prostora, bazičnih motoričkih i situaciono-motoričkih sposobnosti primijenjena je kanonička korelaciona analiza. Primjenom kanoničke korelacione analize izolovan je jedan par kanoničkih faktora.
Na osnovu dobijenih rezultata kanoničke korelacione analize može se konstatovati da postoji statistički značajna povezanost bazičnih motoričkih sposobnosti i situaciono-motoričkih sposobnosti  kod mladih karatista. Povezanost izolovanog para kanoničkih faktora iz sistema varijabli motoričkih sposobnosti i sistema varijabli situaciono-motoričkih sposobnosti pokazuje da selekcionisani karatisti postižu bolje rezultate u specifično motoričkim testovima zahvaljujući visokom nivou bazičnih motoričkih sposobnosti.

Published

2012-12-05