Učestalost deformiteta kičmenog stuba kod učenika starijih razreda osnovne škole

Authors

  • Osmo Bajrić Fakultet sportskih nauka, Banja Luka, Panevropski univerzitet „Apeiron“
  • Sanja Lolić Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“, Banja Luka
  • Ratko Perić Fakultet sportskih nauka, Banja Luka, Panevropski univerzitet „Apeiron“
  • Dražen Kovačević Fakultet zdravstvenih nauka, Banja Luka, Panevropski univerzitet „Apeiron“

DOI:

https://doi.org/10.7251/SSH1202175B

Abstract

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 204 ispitanika - učenika oba pola osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Banje Luke. Od ukupnog broja ispitanika mušku populaciju činilo je 119 ispitanika, a žensku populaciju činilo je 94 ispitanika. Svi ispitanici redovno pohađaju nastavu fizičkog vaspitanja. Za procjenu posturalnog statusa primijenjene su varijable za procjenu deformiteta kičmenog stuba u sagitalnoj i frontalnoj ravni (kifoza, lordoza i skolioza).Ove varijable su primijenjene iz razloga što pokrivaju najviše prisutne deformitete na lokomotornom aparatu kod populacije uzrasta odabranih ispitanika.
Osnovni cilj istraživanja bio je da se utvrdi stvarno stanje prisustva i učestalosti deformiteta na kičmenom stubu kod učenika oba pola od VI do IX razreda osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Banje Luke.
Rezultati istraživanja ukazuju da je kod većeg broja ispitanika obuhvaćenih ovim istraživanjem utvrđeno loše držanje tijela i izražen jedan ili više deformiteta kičmenog stuba.

Published

2012-12-05