Specijalizacija u odbojkaškoj igri – primarni i sekundarni zahtjevi pozicije dizača // Specialization in Volleyball Game – Primary and Secondary Demands From the Setter Position

Authors

  • Aleksandra Vujmilović Srednja Medicinska škola, Banja Luka
  • Tamara Karalić Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta, Banja Luka

DOI:

https://doi.org/10.7251/SSH1301053V

Abstract

U ekipnim sportovima mora postojati igrač specijalizovan za organizaciju igre. U odbojci ta uloga je povjerena dizaču. Nerijetko se može čuti konstatacija da su dizači ‘’mozak u ekipi’’. Time se želi naglasiti da su dizači igrači od kojih zavisi ukupna organizacija igre. Međutim, dizač sa prefiksom ‘’vrhunski’’ mora ispunjavati određene uslove: funkcionalne, motoričke sposobnosti i antropometrijske ili morfološke karakteristike, ali i zadovoljavati neke zahtjeve. Karakteristika vrhunskih dizača je biti raznovrstan i nepredvidiv naročito prilikom dizanja lopte za napad, tako da svaka njegova akcija ima taktičku opravdanost i bude neočekivana za protivnika.
Primarni zahtjevi koji dizač kao specijalista mora ispunjavati jesu pravilna tehnika dizanja lopte, vladanje svim vrstama tehnike dizanja lopte, sposobnost taktičkog mišljenja i sposobnost perifernog vida. Sekundarni zahtjevi koji bi jednog takvog specijalistu činili kompletnim su vladanje tehnikom smečiranja u napadu, a u odbrani preuzimanje uloge pomoćnog tj. krajnjeg blokera. Koliko je moguće ‘’proizvesti’’ takvog igrača, teško je reći, međutim, činjenica je da u savremenoj odbojci postoji pozitivan trend izuzetnih dizača i pored toga što je danas znatno teže uspjeti izboriti se za ovu specifičnu igračku poziciju u ekipi.

Published

2013-07-20