Stavovi i motivacione determinante studentkinja kao faktor opredeljenja prema univerzitetskom sportu // Attitudes and Motivational Determinants of Female Students as a Factor of Choice About University Sport

Authors

  • Milan Nešić Univerzitet Educons, Sremska Kamenica
  • Velibor Srdić Panevropski univerzitet Apeiron, Banja Luka
  • Franja Fratrić Univerzitet Educons, Sremska Kamenica

DOI:

https://doi.org/10.7251/SSH1302103N

Abstract

Glavno obeležje vremena u kome danas mladi žive jeste deficit fizičke aktivnosti u svim društvenim slojevima. Drastično smanjenje kretanja i telesne aktivnosti direktno se odražava i na njihov zdravstveni status. Studentska populacija, takođe, nije izuzeta iz ovakvih trendova.
Uočavajući relevantne probleme daljeg funkcionisanja i razvoja univerzitetskog sporta u Srbiji, gde posebnu pažnju privlači determinizam ka stvaranju uslova za zadovoljenje potreba i interesovanja studenata za fizičkom aktivnošću i unapređenju zdravlja, identifikovana je neophodnost utvrđivanja osnovnih parametara za pravilno organizovanje i usmerenje studentskog sporta. U tom kontekstu posebno se naglašava položaj ženske studentske populacije za koju su vezani izrazito negativni pokazatelji o njihovom učešću u fizičkim i sportskim aktivnostima. Kako na Univerzitetu, tako i u svakodnevnom životu
Ovakve tendencije povod za akcentiranje značaja i potrebe prepoznavanja optimalne strategije razvoja Univerzitetskog sporta, kako u Republici Srbiji, tako i na području AP Vojvodine, ali i pojedinačnih Univerziteta kao osnovne ‘’mikro celine’’ gde sportske aktivnosti studenata mogu da imaju određene specifičnosti i karakteristike.
Na uzorku od 197 ispitanika, koji su sačinjavale studentkinje Univerziteta Educons iz Sremske Kamenice, primenom tehnike skaliranja, izvršeno je istraživanje o stavovima i motivima prema sportu na Univerzitetu.

Author Biography

Milan Nešić, Univerzitet Educons, Sremska Kamenica

Prof. dr Milan Nešić
Vojvode Putnika 87, 21208 Sremska Kamenica, Srbija

Published

2013-12-25