Utjecaj bazično-motoričkih sposobnosti nogometaša na situaciono-motoričke sposobnosti // Influence of Basic- Kinesthetic Abilities Footbal Players on Situational- Kinesthetic Abilities

Authors

  • Ekrem Hadžić Oružane snage Bosne i Hercegovine
  • Bojan Guzina Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta Banja Luka

DOI:

https://doi.org/10.7251/SSH1302137H

Abstract

Glavni cilj ovog istraživanja je utvrđivanje utjecaja motoričkih sposobnosti nogometaša/fudbalera (kao prediktorskog skupa varijabli) na situaciono-motoričku spremnost nogometaša/fudbalera (kao kriterijskog skupa varijabli). Problem koji se tretira u ovom istraživanju odnosi se na utvrđivanje utjecaja nekih latentnih antropoloških dimenzija bazično-motoričkih sposobnosti (brzine, eksplozivne snage i agilnosti) na situaciono-motoričke sposobnosti nogometaša (baratanje loptom, brzina vođenja lopte i snaga udarca po lopti).
Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 64 nogometaša iz četiri nogometna kluba sa područja Tuzlanskog kantona koji se takmiče u Drugoj ligi FBiH, grupa „Sjever“. Za utvrđivanje utjecaja sistema bazično-motoričkih sposobnosti na rezultate situaciono-motoričkih sposobnosti nogometaša primijenjena je multipla regresiona analiza.
Rezultati istraživanja govore: Na osnovu prikazanih rezultata vidimo da su se kao značajni prediktori pokazale varijable MBFTAP – taping rukom, MAGOSS – osmica sa sagibanjem i MFE20V – trčanje na 20 m visokim startom. Varijable segmentarne brzine i agilnosti su pokazale značajan utjecaj. Ti prostori čine i osnovu motorike, i ovi prostori motorike su vrlo bitni za adekvatno izvođenje bilo kakvih kretnih struktura kako u nogometu tako i u ostalim kineziološkim aktivnostima. Varijabla MFE20V – trčanje na 20 m visokim startom, koja se također pokazala kao značajan prediktor, a u kriterijskom skupu varijabli imamo varijable za procjenu snage udarca po lopti, i za ostvarenje boljih rezultata u ovim situaciono-motoričkim sposobnostima je bitna eksplozivna snaga.
Na osnovu rezultata dobivenih primjenjenim statističkim metodama za multivarijantnu analizu podataka (regresiona analiza), možemo konstatovati da je utjecaj osnovnih bazično-motoričkih sposobnosti (brzine, eksplozivne snage i agilnosti) na situacono-motoričke sposobnosti (baratanje loptom, brzina vođenja lopte i snaga udarca po lopti) značajan.

Author Biography

Ekrem Hadžić, Oružane snage Bosne i Hercegovine

Mr sc. Ekrem Hadžić
Dubrave Donje, Dom 125
75274 Živinice

Published

2013-12-25