ДУЖНИЧКА КРИЗА И ЊЕНО РЈЕШАВАЊЕ

Authors

  • Драгана Башић Економски факултет; Универзитет у Бањој Луци

DOI:

https://doi.org/10.7251/ZREFIS1206259B

Abstract

Финансијска криза системског карактера, окарактерисана као дужничка, од свог почетка 2008. године до данас мотивисала је земље и економске стручњаке широм свијета да изнађу адекватна рјешења како би се стабилизовала свјетска економија и довела у фазу раста.

Овај рад представља краћу систе-матизацију подузетих мјера у погледу стабилизације кризе, постигнутих резултата и преглед могућих подухвата и имплицираних ефеката.

Научно је доказано да сваки економски поремећај неминовно производи неки нови квалитет, било да се ради о иновацији, новом тржишту, процесу, али и новом политичком, економском, односно финансијском поретку.

Признавање истине о новом финансијском поретку је једнако болно као и дужнички колапс, пораст незапослености и социјалних немира, слом влада и кризе монетарних унија. Да ли је у врхунцу свјетског дужничког колапса мултифакторског карактера капитал нових финансијских моћника кључна карика и једини способан да стабилизује општи економски тренд, хипотеза је коју ћемо у овом раду, циљано методолошки, покушати доказати.

Published

2012-10-19