Heuristika i generalizacija Heronove formule u dva smjera

Authors

  • Petar Svirčević

Abstract

U ovome članku ćemo pomoću heurističke metode izvesti, a onda strogo dokazati sljedeće formule: Heronova formula kao funkcija duljina stranica trokuta, Heronova formula kao funkcija duljina visina trokuta i Heronova formula kao funkcija duljina težišnica trokuta. Nakon toga ćemo sve tri formule kumulirati u jednu, koja ćemo zvati Kumulativna formula za površinu trokuta, i to bi bila generalizacija u prvom smjeru. Još ćemo izvesti i Heronovu formulu kao funkcija duljina polumjera trokutu pripisanih kružnica, koja je „slična“ prethodnim Heronovim formulama, ali se s njima ne može kumulirati. Nadalje, generalizacijom u drugom smjeru ćemo heuristički izvesti Kumulativnu formulu za površinu tetivnoga poligona, i pokazat ćemo, da ona  općenito vrijedi samo za trokut i tetivni četverokut.

References

[1] G. L. Alexanderson, The random walks of George Pólya, Washington, DC, 2000.

[2] B. Pavković, Metoda posebnih slučajeva, HMD, Zbornik radova, Šesti susret nastavnika matematike; Zagreb, 3.-5. srpnja 2002.

[3] P. Svirčević, Kumulativna formula za površinu trokuta, Matematičko-fizički list, br. 3, Zagreb, 2008/09.

[4] P. Svirčević, Heuristika i kumulativna formula za površinu tetivnog poligona, Matematičko-fizički list, br.2, Zagreb, 2012/13.

[5] П. Свирчевић, Заједничка анализа три тврђења о троуглу, Настава математике, LIX 1-2 / 2014.,

[6] H.Taylor and L.Taylor, George Pólya - Master of Discovery, Palo Alto, CA, 1993.

Published

2017-03-23

Issue

Section

Чланци