ЗНАЧАЈ НАСТАВЕ МУЗИЧКЕ КУЛТУРЕ ЗА РАЗВОЈ МУЗИЧКИХ СПОСОБНОСТИ УЧЕНИКА

Authors

  • Ивана Лукић
  • Весна Павловић
  • Марјана Д. Максимовић
  • Снежана Гајић
  • Ана Живановић

DOI:

https://doi.org/10.7251/BMC2213018L

Abstract

Музичка култура је предмет који припада обавезним предметима у основној школи, и присутан је у свим разредима. Један од важних задатака учитељa јесте да упозна, прати и развија музичке способности ученика у настави музичке културе. Циљ наставе предмета Музичка култура је развијање музичких способности, опажања, доживљаја, вредновања и остваривања лијепог. Настава музичке културе доприноси развоју музичких способности ученика као и образовању личности у цјелини. Циљ који је постављен наставним програмом музичке културе има увид у следеће:

 упознавање музичких способности ученика да би настава могла помоћи развоју
 ученици посједују одређене способности које се могу уз правилан рад наставника још развити.

Многи музичари, па и истраживачи музикалности – психолози, сматрају да се музичке способности, уколико су средински услови повољни јављају много раније од других (Мирковић – Радош, 1998: 84). Приликом развијања способности, осим наследних фактора и друштвене средине, важан је и васпитно –образовни фактор. Наставник треба да прати сваког ученика јер на тај начин открио његове могућности.

Музичке способности остварују се и слушањем музике, затим заједничким пјевањем и свирањем, као и подршком родитеља. (Gembris, 1998). Квалитетно породично окружење знатно утиче на развој музичких способности. Кроз васпитно – образовни рад , школе имају велики значај у томе што настоје да остваре циљеве и задатке који су важни за развој дјечијих способности.

Downloads

Published

2023-06-17