UTICAJ SPORTSKE GIMNASTIKE NA TRANSFORMACIJU KOORDINACIJE I RAVNOTEŽE

Authors

  • Raid Mekić
  • Adem Mavrić

DOI:

https://doi.org/10.7251/SIZ0316028M

Abstract

Motorička sposobnost je deo opšte psihofizičke sposobnosti koji se odnosi na uspešno izvršavanje kretanja, bez obzira da li su to sposobnosti stečene treningom ili ne. Koordinacija predstavlja oblik motoričke inteligencije kod sportista, način trenutnog razmišljanja o samom pokretu u vremenu i prostoru, kao i način njegove interpretacije. Ravnotežu predstavlja sposobnost zadržavanja određene pozicije tela ili dela tela pri kontaktu sa podlogom koja je u mirovanju ili kretanju.
Cilj istraživanja kojim treba da se utvrdi uticaj bazičnih sadržaja sportske gimnastike na transformaciju motoričkih sposobnosti koordinacije i ravnoteže mladih učenika.
Istraživanjem je obuhvaćeno 132 ispitanika, starosne dobi od 11 godina iz Novog Pazara. Primenjen je program iz sportske gimnastike u trajanju od 48 časova, sa dva treninga nedeljno u trajanju od šest meseci. Nakon čega je izvršeno finalno merenje.
Šest varijabli u prostoru koordinacije i ravnoteže, dve pokazuju statističku značajnost u odnosu inicijalnog i finalnog merenja (MKPN p=0,03 i MKOV p=0,03), (MRPS p=0,00 i MROK p=0,00), što potvrđuje pozitivno dejstvo eksperimentalnog tretmana. Kod varijable (MKKP p=0,14), (MRZO p=0,72), nije došlo do statistički značajnih promena.
Ponuđeni program gimnastičkog usmerenja pozitivno i značajno je transformisao motoričke (koordinacione i ravnotežne) sposobnosti učenika, te se na ovaj način preporučuje za upotrebu, svim ostalim učenicima.

Published

2016-11-14

Issue

Section

Чланци